Maailman Pohjoisin Kirjailijapalaveri

Pidettiin kesällä Kuusamossa, kirjailija Reino Rinteen luona Kitkan Suonnansaaressa. Rinteen kesäpaikka lie ainoa Kuusamoon sodan jäljiltä sodan jäljiltä palamatta jäänyt vanha sukutalo. Kriitikollekin annettiin palaverissa puheenvuoro: Erno Paasilinna sai, niin kuin kuva näyttää, osoittaa taitoaan sulkapallossa.


Taitava vastapeluri Jorma Etto on kuvassa oikealla, niin oikealla, ettei häntä näy lainkaan. Parrakas isäntä (kamera vatsan päällä) miettinee ENNEN LÄHTÖÄ- romaaninsa viimeistä lukua. Lauri Kaarron huoleton ja tomera piipun asento todistanee, että hänen syksyllä ilmestyvä teoksensa HUONEENRAKENTAJAT on jo valmis. Rouva Kaarron vierellä A.E. Järvinen pohtinee Lapin kulttuurirahaston syntysanoja. Rouva Eila Etto on vaipunut istumaan – ottelun kiivauden katsominenkin on rasittavaa.

Valkopukuinen Rauni Kivilinna – JOKI – TUNTURI – KYLÄ on hänen pian ilmestyvän koltta-aiheisen kirjansa nimi – on syventynyt haastelemaan tulevien pohjoisten kirjailijain kanssa, joita olikin mukana lupaava joukko.  

Kuusamon kokouksessa olivat muuten edustettuina kirjallisuuden kaikki osatekijät: kirjailijat, kustantaja (Martti Qvist esitelmän pitäjänä ja kuvien näppääjänä), kirjakauppias (Anna Rinne), kirjastolaitos ja tietysti lukijatkin.