Henkilökuvia Lapin kansan päätoimittajista

Kesä 1946 Rovaniemellä oli uuden alkua. Orastava jälleenrakennus oli saatu jo hyvään alkuun. Elämänusko ja ilo uudesta tulevasta valtasi mielet. Arkinen elämä haki myös muotojaan kaikilla aloilla. Lapin kansa oli alkanut ilmestyä edellisenä kesänä. Uutisia ja maakunnan muitakin tapahtumia saatiin lukea oman lehden sivuilta.

Lapin Kansan urheilu-uutiset olivat nuorten poikain jokapäiväistä mieliruokaa. Mutta, mutta kuinkas olikaan urheilusivun asiantuntemuksen kanssa? Nimekkäätkin urheilijat olivat sivuilla saaneet uudet etunimet ja selostukset panivat epäilemään naisen olevan asialla. Näin olikin. Astellessani Lapin Kansan silloiseen kokoonkyhätyn toimituksen natisevia portaita, voimakas piipputupakan tuoksu tuntui päällimmäisenä. Olin menossa tapaamaan päätoimittajaa. Ylempänä hämärässä käytävässä istui nuori neito purkaen savikiekoilta uutisia. Hän esittäytyi Heinätytöksi, kesätoimittajaksi ja oikealta nimeltään hän oli Annikki Tilvis, Kokkolan tyttäriä. Arvasin aivan oikein, hän toimitti myös joskus urheilusivua.

Päätoimittaja ymmärsi huoleni

Toimituksen ainoassa varsinaisessa huoneessa istui lehden päätoimittaja Reino Rinne. En ihme kyllä arkaillut esittää arvosteluani lehden heikosta urheilu-uutisoinnista. Meille kehkeytyi vilkas keskustelu urheilun tärkeydestä lehdessä ja koko yhteiskunnassa. Päätoimittaja ei suinkaan ollut urheilusta tietämätön, vaan paikoin suorastaan asiantuntija. Olipa hän Karjalan rintamaradiossa käsitellyt myös urheilua.

Yhteistyömme alkoi tämän ensitapaaminen tiimoilta. Sinulla pitää olla nimimerkki. Minä olen Kaaleppi, päätoimittaja ojensi kätensä ja puristi lujasti. Yhteistyömme oli mielestäni sinetöity. Ja niin nimimerkki "Jumppa" alkoi sepustaa selostuksia ja pakinoita. Reino Rinne oli innostava ja aina valmis myös terveesti kritisoimaan kirjoituksiani.

Ikäerostamme huolimatta meille kehkeytyi ystävyys, joka jatkui aina Reino Rinteen kuolemaan saakka.

Esko Kähkönen
Lapin Kansa 1.12.2003

Kirjoittaja on Lapin radion entinen ohjelmapäällikkö. Hän on toiminut Lapin Kansan "senttarina" yli viisi vuosikymmentä.  

Reino Rinne sanomalehti Lapin Kansan toimituksessa