Uutisrieskaa Kalajokilaakso- lehdestä

P

Sanotaan, ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan. Pitää varmaan paikkansa. Monestihan me noteeraamme oman paikkakuntamme esim. taiteilijan arvon vasta sitten, kun hän on saanut nimeä muualla. Esimerkkejä ei ole vaikea löytää.
Se että jotain ihmistä sanotaan profeetaksi, edellyttää jo sitä, että hän ei ole kuka tahansa, hänessä on näkijää ja edelläkävijää, vaikka sitä ei aina omassa asuinympäristössä huomattaisikaan. Olen tällä paikalla tänä vuonna jo tarkastellut kahta henkilöä, joiden yhteydessä tuota profeetta-sanaa on käytetty. Paavo Ruotsalaista sanottiin aikoinaan Erämaan profeetaksi ja Lars Levi Laestadiusta Lapin profeetaksi. Nimitykset ovat sattuvia. heissä kumpaisessakin oli sellaista profeetallisuutta, jota profeetaksi sanominen edellyttää. Molemmat olivat vielä kaiken lisäksi hengellisillä vainioilla vaikuttajia, joten nimitys sopii senkin puolesta.
Raamatun profeetat ovat sitten asia erikseen. Profetioillahan tarkoitetaan ensisijaisesti jumalallisia ilmoituksia ja ennustuksia.

RR

Päivälleen kuukausi sitten kuoli Kuusamossa Reino Rinne, jota silloin tällöin tituleerattiin Koillismaan profeetaksi. Hänen näkijän, kokijan ja vaikuttajan ansionsa tunnetaan tosin maallisemmilta alueilta kuin kahden edellä mainitun, mutta kyllä minä ainakin mieluusti tuon profeetta-sanan hänen kohdalleen hyväksyn. Ei se liioittelua ole.

Reino Rinne tunnetaan ennen muuta Kuusamon koskien puolustajana ja Koillissanomien perustajana. Koillissanomat on Kalajokilaakson kaltainen viidesti viikossa Kuusamossa ilmestyvä sanomalehti. Se ei ole tosin enää vuosikymmeniin ollut Reino Rinteen hallussa, vaan omistajat ovat vaihtuneet. Nykyisin se kuuluu oululaisen Suomenmaa-yhtiöitten lehtiin. Koillissanomat on elänyt ja luonut paljolti Koillismaa-käsitteen.

Harva käyttää Kuusamosta ja naapureista enää nimitystä Koillis-Pohjanmaa, niin kuin aikoinaan. Koillissanomien myötä käsite Koillismaa vahvistui. Omalta osaltaan sitä vakiinnutti myös kirjailija Kalle Päätalo Koillismaa -sarjallaan. Teuvo Suominen kirjoitti Suomen Luonto -lehdessä Reino Rinteestä tuonnottain: "Kotikulmillaan kynäilevä, vähäisen kielialueen ihminen paljastuu maailmankansalaiseksi. - Hänen suuruutensa ilmenee paitsi Kuusamon koskien ja Kitkajärven vapautena, myös sellaisena ajatuksen kirkkautena, joka ei kaipaa mutkaista ilmaisua."

Sattuvasti sanottu. Niin myös professori Pekka Nuortevan luonnehdinta: " Kuusamon koskien ääreltä hän on nähnyt koko ihmiskunnan kohtalontien ja kuvailee sitä kirjailijana."

T

Viime lauantaina puolenpäivän jälkeen tuli television ykköskanavalla ohjelma Reino Rinteestä, tästä äsken edesmenneestä kuusamolaisesta sanomalehtimiehestä ja kirjailija Reino Rinteestä, Koillismaan profeetasta.

Kun ohjelmaa katsoi ja Reino Rinteen näkemyksiä eri asioista kuunteli, niin oli helppo havaita, että siinä ei kerro käsityksiään kuka tahansa.

Reino Rinne oli syntynyt jo vuonna 1913. Jo aikaisemmin olisi hänestä tullut tehdä tv-ohjelma tuohon Itse asiassa kuultuna -sarjaan, jossa on haastateltu vuosien varrella monia kansakuntamme merkkimiehiä. Tarkoitus ei ole ruveta tässä yhteydessä tarkastelemaan Reino Rinteen elämänvaiheita, mutta mainitsen kuitenkin yhden asian, joka ei liene kovin yleisessä tiedossa. Hänen elämänkumppaninsa Anna Kustaava on lähtöisin Haapajärveltä, omaa sukua Mustanoja, Kalakankaalta. Silloin tällöin Koillismaan profeetta on poikennut täällä vaimonsa kotiseudulla sukuloimassa.

K

Tv-ohjelman jälkeen menin kirjahyllylleni ja kaivoin sieltä esiin Reino Rinteeltä huhtikuussa 1986 saamani ja tekijän parhaimmin terveisin toivotuksin varustetun kirjan "Sopusoinnun tie." Se on yksi Reino Rinteen monista kirjoista. "Sopusoinnun tie on rauhan tie. Se on tasa-arvon tie. Määräämättömän kauas tulevaisuuteen vievä tie", sanoo Rinne.

"Ihminen voi löytää sopusoinnun tien. Sitä on uskallettava etsiä ja löydettyä vaeltaa. Sopusoinnun tie saattaa olla yllättävän helppo kulkea. Mutta kukaan ei ole sinne mahdollinen vanhoissa, perinteisissä asennevarusteissaan."

Kirjan nimen alaotsikkona on "Elämänkentän uforisteilyä." Kirjan sisältämiä ajatuksia voisi sanoa mietelmiksi, kirjoittajan itsensä mielestä ei niinkään aforismeiksi.

Väinö Peltonen kuvaa näin: " Hänen kolmen virkkeen mittaiset "uforisminsä" paljastavat kuin salaman valossa nähtäväksemme yllättävän laajoja sielun maisemia moniin suuntiin risteilevine ajatuspolkuineen."

L

Reino Rinne oli luonnonsuojelija silloin, kun se ei vielä ollut muotia. Hän oli selvästi aikaansa edellä. Hänestä voidaan sanoa, että hän sai elämässään jotain aikaan. Kuusamon kosket ja Kitkajärvi ovat vapaina. Reino Rinne oli kalastaja Pentti Linkolan hyvä ystävä ja samalla tavoin huolissaan luonnon ja maailman tulevaisuudesta. Aivan erilainen oli kuitenkin hänen käsityksensä mahdollisuuksista vaikuttaa asioihin. Jos Linkola on pessimisti ja jossain mielessä jopa anarkisti, niin Koillismaan profeetta Reino Rinne oli optimisti. Hän näki, että ihminen voi elää luonnon kanssa sopusoinnussa.

"Ihminen, Kiinteämpi, elottomampi osa luontoa kuin moni tajuaa. Aavisteluni sisin ja pisin näkymä: ihmisen ja luonnon liiton määrä kestää koko elinkauden."

" Hoitaa ihmissuhteita ja rakastaa luontoa. Siinä ei voi olla joko-tahi tilannetta: joka rakastaa luontoa, rakastaa ihmistä."

Ilmari Luhtasela, KALAJOKILAAKSO 6.3.2002